Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

traducere steaguri

Gândacul de colorado

Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata)

In stadiul de adult, gandacul are corpul de 9-12 mm lungime si un colorit galben-portocaliu, dezvoltand doua pana la trei generatii pe an. Cele doua elitre (prima pereche de aripi, cele tari) prezinta cate cinci dungi longitudinale negre, fiecare. Ierneaza in stadiul de adult in sol, la 10-90 cm adancime. Dupa perioada de hibernare, ies din pamant la sfarsitul lunii martie. Dupa o hranire intensa, specifica indivizilor ajunsi la maturitate sexuala, are loc copulatia si ponta.

Femelele vor depune ouale in grupe de cate 10-120 exemplare, pe partea inferioara a frunzelor.


Incubatia dureaza intre patru si cinci zile, urmand ca larvele sa apara la jumatatea lunii mai. Larva se dezvolta intre 15 si 30 de zile.
Larva, in stadiul maxim de dezvoltare, atinge o lungime de 12-15 mm, fiind colorata-n rosu-portocaliu, pe partile laterale fiind prezentand puncte negre bine definite. In acest stadiu larvele parasesc plantele, patrund in sol si se transforma-n pupe. In acest stadiu vor petrece intre 12 si 20 de zile urmand sa devina adultii din prima generatie.

Prima generatie se dezvolta in maxim 35 de zile, adultii aparand in a doua jumatate a lunii iunie.
Datorita aparitiei esalonate a adultilor, generatiile se suprapun.



Sfaturile Svetlanei ( Phlox de Huni ! ) sursa : hobbygrădină

Combaterea gandacului de colorado prin metode bio

Dupa ce s-a cules recolta de cartofi va trebui sapat terenul ( nu mai adânc de 15 cm ca sa nu deranjam microorganismele anaerobe - cele carora nu le place sa respire aer) pentru a aduce la suprafata larvele, pupele, coconii acestui gândac. De ce? Pentru ca la suprafata, aerul rece, apoi gerul le vor veni de hac. Si astfel vom scapa de o mare parte dintre ei sezonul urmator.
Metode :

Metoda 1:  migaloasa, dar eficienta. Când lastarii sunt suficient de mari alegem o zi suficient de calduroasa, pentru ca atunci gânganiile devin active, si trecem la verificarea culturii de cartofi – dar si pe cele de tomate, vinete, ardei și trecem la culegerea manuala, adunându-i intr-un borcan cu apa sarata, cam 2 linguri /litru, iar ouale depuse le strivim, la fel si larvele.

Metoda 2: intr-un borcan de 800 – 1000 ml se culeg „colorazi” maturi, pe care-i aruncam intr-un recipient de 20 litri, plin pe 3/4 cu apa, punem un capac cu o greutate pe el, si lasam asa, pana dau coltu’ narozii de gandaci (usor sadic, stiu, scuzeee) mai bine zis pana cad la fundul vasului, asta insemnand cam dupa o saptamâna. Se obtine o otrava foarte concentrata, asa ca, in momentul utilizarii va trebui diluata.

Acum: proportia o veti hotari singuri in functie de soiul cartofilor insamantati, asa ca se vor lua 1, 2 sau 3 pahare de concentrat la litrul de apa.

Atentie: solutia arde planta, asa ca încercati pe o singura planta si abia apoi, dupa ce vedeti efectul, continuati cu restul.

Metoda 3: semanati pe perimetrul lotului de cartofi tagetes – craite – (nu numai ca da frumos, dar va scapa si de nematozi), fasole, calendula, calomfir, tanacetum (ventricea), sfecla sau usturoi. Mirosul lor va alunga mare parte dintre ei si va apara cultura chiar si de alti daunatori.

Metoda 4: stropiti cu infuzie de ardei iute: 10-20 bucati ardei iuti se oparesc cu apa fiarta si se lasa la infuzat 12-24 ore. Apoi diluam cu apa, adaugam sapun (40 gr la 10 litri) sau sapun lichid, asta ca sa adere mai bine de frunza

Metoda 5: 1 lingurita de Ferry pentru vase, da-da, la 1,5 l apa si stropiti plantele mai ales sub frunze (de jos in sus)

Metoda 6: cel mai simplu este sa folositi cenusa, cat mai multa cenusa, ar fi bine chiar începând din toamna-iarna, sa pudrati locul ales cu cât mai multa cenusa, nu numai ca e o hrana minunata pentru aproape orice planta (mai putin pentru cele care prefera pamântul acid), dar este si un fitosanitar redutabil.

Punem cenusa sub fiecare tubercul plantat, apoi, de jur-împrejurul plantei.

Metoda 7: Suspensie de cenusa si sapun – se fierbe 1 kg de cenusa in 10 litri apa 15 minute si se lasa 2 zile, se strecoara si se stropeste dupa ce adaugam 50 gr sapun de casa sau lichid. Concentratul se dilueaza 1:10

Metoda 8 : Suspensie de sapun – topim sapun de casa: în 2 litri de apa 200 gr de sapun. Toata cantitatea se foloseste la 8 litri de apa (la stropit). Stropim, apoi pudram cu cenusa peste plantele umede. Dat fiind ca în cenusa sunt multe elemente hranitoare – potasiu, calciu, fosfor – plantele adora aceasta „baie”, mai ales varza. Gândacul de Colorado dispare în câteva zile, iar larvele mor in 3-4 zile.

Metoda 9 : Culegem inca din toamna de la nuc frunze, fructe (nuci), coaja de nuci, pe care le pastram pana-n vara când vom avea nevoie de ele. Apoi, cam cu 3 saptamâni înainte de a aparea gândacul „fabricam” din vreo 2 kg de „materie prima”, puse intr-un butoi, acoperite cu apa, sa zicem vreo 10 litri, si tinute asa vreo 2-3 zile, o solusie numai buna. Când avem nevoie sa stropim cartofii strecuram prin doua rânduri de tifon si stropim plantatia. Se pot folosi la fel de bine doar frunze de nuc, si ele culese din toamna si pastrate în loc aerisit pâna în momentul folosirii.

Metoda 10 : Infuzie din Iarba Mare (Oman) – 150-200 gr de radacina maruntita se oparesc cu apa, se tine infuzia pret de 1 zi acoperita, apoi se dilueaza în 10 litri de apa si stropim plantele.

Metoda 11 : Când planta a rasarit suficient de mult (cam 10-15 cm) pudram cu gainat de pasare macinat pe plantele umezite în prealabil. Dar si mai bine cu solutie concentrata din foi de ceapa. Aceasta procedura ar trebui facuta cam de 3-4 ori pe vara.

Metoda 12 : Bibilicile, dragele de ele, ar fi un mod simplu si la îndemana celor care cresc astfel de pasari, pentru ca ele sunt printre putinele pasari de curte, (ar mai fi curcile, dar nu întotdeauna prefera sa se înfrupte din larvele de gandaci de colorado), care cu mare placere alearga dupa larvele acestor gandaci si le ciugulesc intr-o veselie! Daca aveti în batatura prepelite sau dropii….poftiti-le si pe ele la masa! (sursa foto)

Metoda 13 : Plantati mustar alb pe perimetrul cultivat (nu numai cu cartofi, pot fi tomate, capsuni, ardei, vinete). Partea verde se va folosi ca mulcire, iar „perdeaua” de mustar protejeaza tinerele plante de vânt si soare puternic.

Iar faina de mustar (de la plafar sau farmacii) va goni gândacul de Colorado : amestecam 100 gr. de faina de mustar + 100 ml otet din vin, si stropim cartofii pe frunze. Atentie sa nu le arda! De aceea vom încerca pe o planta, separat, diferitele variante de dilutie.

Si tineti minte : mentinerea curateniei lotului pe care crestem diverse culturi, adica dezafectarea, imediat dupa culegerea recoltei, resturilor, care pot fi purtatoare de agenti patogeni sau oua, larve de daunatori, aplicarea regulilor intru pastrarea unui sol fertil si curat ecologic, precum si a celor care maresc imunitatea plantelor, iata adevaratul secret al unei recolte bogate si al unui pamânt sanatos!

Si înca un amanunt pe care vi-l reamintesc: stropirile le facem DOAR pe timp fara soare sau seara.

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

poate ai ceva de zis

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Etichete

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers
;